De Verwersstroom 
Bruggen, overkluizingen, enz.
Algemeen:
Codenummer:V30 
Bouwblok(ken):1.10/1.12 
Kadastrale sectie:G 
Kadastraalnummer:7466 
Eigendom, beheer en onderhoud:Gemeente
 
Restauratie:1966 (koker v. gew. beton) 
Inventarisatie:2000 
Status:Beschermd stadsgezicht 
Waardering:5.0 
Technische omschrijving:
Doorstroomprofiel:rechthoekig
Doorstroombreedte:2.00m
Doorstroomlengte:± 12.00m
Hoogteligging straat/maaiveld + NAP: m

Bijzonderheden

In 1966 werd mede in verband met instortingsgevaar van de aan de overbrugging aansluitende panden langs de Snellestraat op deze plaats spoedshalve een tijdelijke betonkoker aangelegd overeenkomstig de in die tijd geldende denkbeelden aangaande de demping van de Binnendieze.
Bij de 'Restauratie Binnendieze fase V' in 1884/1985 is deze betonnen koker gehandhaafd mede als een relict uit deze bestuurlijke periode.

Oorspronkelijke functie

De brug fungeerde als onderdeel van de verkeersverbinding tussen de Minderbroedersstraat en de weg buiten de eerste ommuring.

Huidige functie en gebruik

Waterdoorvoer.

Bepaling monumentwaarde

Gezien de relatie met de stadsgeschiedenis heeft de overbrugging cultuurhistorische waarde. Deze waarde wordt echter sterk gereduceerd door de in 1966 aangelegde duiker in een uitvoering van geprefabriceerde betonnen kokerprofielen.
Do Hoogma
Geschiedenis
De oorspronkelijke brug is vermoedelijk reeds in de eerste helft van de veertiende eeuw gebouwd tegelijk met het maken van een doorgang door de eerste ommuring. Deze ommuring begon in die tijd en op deze plaats geleidelijk haar verdedigende functie te verliezen door de bouw van de tweede ommuring. Door de aanleg van bebouwingen aan weerszijden van de brug, met name in de zeventiende eeuw, kreeg de brug in meerdere mate het karakter van een overbrugging c.q. overkluizing.